Vi møtes på Gardermoen om ettermiddagen, hvor du treffer Elite Travels reiseleder Ann Kristin. Vi flyr med Norwegian direkte til Athen, hvor vi ankommer kl. 19.50. En buss tar oss deretter til vårt sentralt beliggende hotell, nær Syntagma-plassen, de historiske bygningene og den sjarmerende gamle bydelen Plaka. Underveis får vi en orientering av reiselederen.
Etter en god frokost tar vi en spasertur sammen med reiselederen for å utforske områdene rundt hotellet. Å besøke Athen er som å trå tilbake i historien, hvor fortiden møter nåtiden på en unik måte. Byen tilbyr en blanding av gamle ruiner og moderne liv. Akropolis, med sin majestetiske Parthenon, troner over byen som et symbol på den antikke greske sivilisasjonen. Samtidig er Athen en pulserende metropol, fylt med livlige torg, sjarmerende kaféer og en rik kulturscene. Vi ser blant annet det greske parlamentet på Syntagmaplassen (grunnlovsplassen), som er Athens viktigste plass, kjent for politiske demonstrasjoner og historiske begivenheter.
Klokken 12 samles vi på hotellet for å møte Dr. Fedon Lindberg. Her får vi en presentasjon og har et bli kjent-møte, før vi spaserer 10-15 minutter fra hotellet for å spise en gresk mezélunsj med forskjellige gode retter. Etterpå besøker vi Ergon Agora, et matmekka i flere etasjer, hvor Fedon vil introdusere oss for greske delikatesser og spesialiteter.
Kvelden er til fri disposisjon. Utforsk Plaka videre på egen hånd, eller ta turen til Monastiraki, kjent for sitt livlige marked og pittoreske gater. Hvis du ønsker, kan du også bli med reiselederen på en hyggelig restaurant.
Inkluderte måltider: Frokost og lunsj
I dag drar vi på en byrundtur i Athen med buss og til fots i rundt fire timer, hvor vi får se de store kontrastene som finnes i byen. Vår reiseleder Ann Kristin Andersen Mougios, som er gift med en greker og selv snakker gresk, vil sammen med en lokal guide gi oss en dypere forståelse av byens historie og kultur. Vi ser blant annet kjente steder som den første moderne Olympiske stadion fra 1896, Parlamentet, Akademiet, Universitetet, Zevs’ Tempel, Hadrians bue.
Deretter går turen til Athens største attraksjon, Akropolis. Akropolis troner over byen som et symbol på den antikke greske sivilisasjonen. Vi vandrer opp til majestetiske Parthenon, som er selve tempelet, og et av verdens mest kjente byggverk. Her kan man gå blant søyleganger som har stått i tusenvis av år, og føle historien komme til live. Etter besøket er det tid til å spise lunsj på egen hånd, eller returnere til hotellet for å slappe av.
På kvelden tar vi taubane opp til den fantastiske Lycabettus-høyden. Lycabettus, eller Lykavittós på gresk, er Athens høyeste punkt, og rager 277 meter over havet. Fra toppen av dette kalksteinsfjellet får man en nydelig 360-graders panoramautsikt over hele Athen, inkludert Akropolis, havet i sør, og fjellene som omkranser byen. På toppen av Lycabettus finner man også det lille, hvitkalkede kapellet St. George, som stammer fra 1800-tallet, samt et teater og restaurant hvor man kan få seg noe å drikke. Herfra opplever vi den flotte solnedgangen over byen før vi tar taubanen ned igjen.
Deretter tar vi buss til restauranten Athinaikon på Syntagma for en felles middag. Restauranten ønsker oss velkommen til en moderne versjon av tradisjonell gresk mat.
Inkluderte måltider: Frokost og middag
Etter en god frokost spaserer vi sammen i rundt 10 minutter til Varvakios Agora, Athens sentrale marked. Her kan du utforske fiskemarkedet, kjøttmarkedet, og kryddermarkedet – et fargerikt skue.
Etterpå drar vi sammen med Fedon til Hotel og Restaurant Milos, hvor vi deltar i et olivenoljeseminar med smaking. Vi dykker ned i olivenoljens fascinerende verden, med helse i hver dråpe. På Kreta har olivenolje vært en del av livet i mer enn 5000 år, og dette sunne elementet i middelhavskosten er essensielt for deres imponerende helse. Hver Kreta-boer bruker i gjennomsnitt 22 kilo olivenolje i året, det høyeste forbruket i verden. Lær om olivenoljens utrolige helsefordeler, hvordan du identifiserer høy kvalitet, beste lagringsmetoder, og de mange bruksområdene i kjøkkenet. Avslutt med en olivenoljesmaking og en lett lunsj som fremhever olivenoljens unike smak og egenskaper.
Før seminaret får du også to inspirerende foredrag av Fedon: "Kronisk Frisk: Hva skaper og vedlikeholder god helse?" og "Middelhavskost: Mat for hjertet, hjernen og hele kroppen".
• Kronisk Frisk: Hva skaper og vedlikeholder god helse? Fedon deler sine beste råd for å opprettholde god helse, selv med kronisk sykdom. Lær om hvordan kosthold, fysisk aktivitet, stressmestring, søvn og gode relasjoner, både privat og på jobb, spiller en avgjørende rolle i helsen din.
• Middelhavskost: Mat for hjertet, hjernen og hele kroppen Oppdag hemmelighetene bak den tradisjonelle middelhavskosten, kåret til verdens sunneste kosthold seks år på rad. Fedon vil forklare hvorfor og hvordan denne maten forebygger hjertesykdom, demens, kreft og kronisk betennelse ved å blant annet stabilisere blodsukker, kolesterol og blodtrykk. Lær om smartkarbo og smartfett, og hvordan slik hjertevennlig mat kan redusere risikoen for hjertesykdom med nesten 70%.
Om ettermiddagen og kvelden kan du utforske Athen videre på egen hånd, eller sammen med reiseleder og andre fra gruppen. Besøk for eksempel det trendy Psiri-området, kjent for sine kunstgallerier og kaféer, eller opplev nattelivet i Gazi-distriktet.
Inkluderte måltider: Frokost og lunsj
I dag kan du bli med reiselederen til fantastiske Akropolis Museum, som huser gjenstander fra arkeologiske utgravninger på Akropolis. Museet har vunnet mange internasjonale priser, og regnes for å være blant de viktigste museum i verden. Inngangsbillett er ikke inkludert. For de som er mer interessert i shopping, anbefaler vi en tur til Ermou-gaten, Athens største handlegate, eller det eksklusive Kolonaki-distriktet, hvor du finner alt fra kjente merkevarer til lokale designere.
Om ettermiddagen tar vi turen til den elegante bydelen Kifissia, kjent for sine grønne parker, historiske villaer og sjarmerende avenyer. Nyt en hyggelig rusletur, besøk koselige kaféer eller la deg friste av butikkvinduene.
På kvelden har Fedon invitert oss hjem til seg og et gresk festbord akkompagnert av gode greske viner. Forvent en kveld fylt med god mat og herlig stemning! Vi har en privat buss, og er tilbake på hoteller etter klokken 22.
Inkluderte måltider: Frokost og middag
Etter en tidlig frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører til flyplassen. Vårt SAS-fly går kl. 11.40, og vi lander i Oslo kl. 14.35. Vi har hatt fem kulturrike dager hvor vi har lært mye om matglede, sunn mat og en frisk livstil. Forhåpentligvis har turen gitt deg minner for livet og inspirasjon til å fortsette reisen mot god helse og velvære.
Inkludert måltid: Frokost