Skip to main content

Beaujolais Nouveau-cruise

Beaujeu
Cluny-klosteret
Vinruten i Beaujolais
Roche de Solutré
Beaune
Hôtel-Dieu, Beaune


I vindistriktet Beaujolais har man en tradisjon med å lage en lettdrikkelig vin for å feire at innhøstingen er ferdig. Slippdagen, som er den tredje torsdagen i november hvert år, har vært en merkedag i regionen helt siden 1950-tallet, og slik ble den årlige vinfesten Beaujolais Nouveau til. På dette cruiset blir vi både med på feiringen av den nye vinen og får oppleve flere av severdighetene i Bourgogne. Alle utfluktene er inkludert, og på programmet står både klosteret i Cluny, Beaune – vinhovedstaden i Bourgogne, en kjøretur langs vinruten i Beaujolais, og ikke minst vinfestivalen i Beaujeu. Vår reiseleder på dette cruiset er vinekspert Annika Groven. Kom og bli med på festen!
 

Høydepunkter

  • Beaujolais Nouveau-festivalen i Beaujeu
  • Klosteret i Cluny
  • Kjøretur langs vinruten i Beaujolais
  • Beaune – vinhovedstaden i Bourgogne
Fritekstsøk

Dagsprogram

  • Dag 1, tirsdag 19. november: Oslo – Lyon

    Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi til Lyon, mellomlanding og flybytte underveis.

    Lyon er i våre dager Frankrikes tredje største by, men ble grunnlagt som en romersk koloni i år 43 f.Kr. Den gang het byen Lugdunum, og var en viktig bosetning i provinsen Gallia Lugdunensis. De to store elvene Saône og Rhône møtes i Lyon, og deler byen i tre. Den eldste delen, gamlebyen Vieux Lyon, ligger vest for Saône og har flere vakre kirker, blant annet den gotiske katedralen St. Jean og den hvite marmorbasilikaen Notre-Dame de Fourvière som troner på en høyde over byen. Sentrum ligger på den smale halvøyen mellom Rhône og Saône, mens de nyere bydelene ligger øst for Rhône.

    Etter at vi har sjekket inn og funnet oss til rette i lugaren, inviteres vi på en velkomstdrink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans mannskap. Skipet ligger ved kai i Lyon over natten.

    Lyon
  • Dag 2, onsdag 20. november: Vinfestivalen i Beaujeu

    Om morgenen kaster skipet loss og cruiset begynner. Vi nyter en avslappende formiddag om bord mens vi seiler nordover på Saône, mot Beaujolais-distriktet. Beaujolais regnes som en del av Bourgogne, men det er to ting som skiller vinen herfra fra de andre Bourgogne-appellasjonene – druetypen og jordsmonnet. I Beaujolais dyrkes druetypen Gamay, mens rødvinene i resten av Bourgogne i hovedsak lages med Pinot Noir-druer. Når det gjelder jordsmonnet har det i Beaujolais store innslag av granitt, noe som gir et surt jordsmonn, til forskjell fra det mer kalkrike og basiske jordsmonnet lenger nord.

    Vindistriktet Beaujolais er best kjent for Beaujolais Noveau-vinen, en veldig ung rødvin som lanseres ved midnatt den tredje torsdagen i november hvert år, bare seks til åtte uker etter at druene er høstet. Slippdagen har vært en merkedag i regionen siden 50-tallet og de siste førti årene har dette også blitt feiret internasjonalt, men ingen steder tar de lansering så seriøst som i hjertet av Beaujolais. «Bojo Novo» er nå et verdensomspennende fenomen, og restauranter og vinhandlere annonserer gjerne jippoet med ordene «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!».

    Etter lunsj legger vi til kai i Belleville. Herfra kjører vi buss i cirka 20 minutter til den lille middelalderbyen Beaujeu, som tidligere var hovedstaden i Beaujolais. I forbindelse med lanseringen av Beaujolais Nouveau arrangeres vinfestivalen Les Sarmentelles i Beaujeu. Festivalen starter kvelden før slippdagen og varer i hele fem dager. I Beaujeu blir vi med på feiringen og kan delta på vinsmaking og høre på levende musikk mens vi rusler rundt i den lille pittoreske byen. Vi spiser middag i Beaujeu. Når klokken nærmer seg midnatt, er det fakkeltog gjennom byen til torget. Her samles alle for å se fyrverkeriet som markerer lanseringen av årets Beaujolais Nouveau.

    Skipet ligger i ro i Belleville over natten.

    Vinfestivalen i Beaujeu
  • Dag 3, torsdag 21. november: Mâcon – utflukt til Cluny

    Grytidlig om morgenen fortsetter cruiset og vi ankommer Mâcon bare noen få timer senere. Mâcon ble grunnlagt under den romerske invasjonen av Gallia og har gjennom tidene vært både romersk garnison og grenseby mellom Frankrike og Det tysk-romerske riket. På vinmarkene som omkranser byen dyrkes det primært Chardonnay-druer, og vinproduksjonen består i hovedsak av hvitviner.
    Fra Mâcon skal vi på en utflukt til klosteret i Cluny, et benediktinerkloster grunnlagt i 909 av Vilhelm 1., greven av Auvergne. Frem til Peterskirken i Roma ble bygget på 1500-tallet, var klosterkirken i Cluny verdens største kristne kirke. Under den franske revolusjonen i 1791 ble store deler av klosteret ødelagt. Søndre tverrskip med klokketårn er det eneste som står igjen etter ødeleggelsene. Med litt fantasi kan man allikevel få en følelse av den opprinnelige størrelsen på bygget og hvordan det så ut i sin storhetstid.

    Retur til skipet for lunsj. Om ettermiddagen skal vi på busstur langs vinruten i Beaujolais. Vi passerer de prestigetunge vinmarkene til Pouilly-Fuissé, og kalksteinfjellet Roche de Solutré som er et landemerke i regionen, før vi kommer til Hameau DuBoeuf – en unik temapark hvor man får et innblikk i kulturen, historien, vitenskapen og ikke minst lidenskapen som danner bakgrunnen for fransk vinproduksjon.

    Skipet seiler videre i løpet av natten.

    Cluny-klosteret
  • Dag 4, fredag 22. november: Chalon-sur-Saône – utflukt til Beaune

    Om morgenen kommer vi til Chalon-sur-Saône, som med sine 45 000 innbyggere er den nest største byen i det historiske distriktet Bourgogne. Chalon-sur-Saône er utgangspunkt for en utflukt til Beaune, vinhovedstaden i Bourgogne. Kjøreturen er cirka en halvtime. Den historiske bykjernen i Beaune ligger innenfor de gamle bymurene og består i hovedsak av bygninger fra middelalderen. Beaunes største severdighet er Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune. Dette var opprinnelig et sykehus for de fattige, grunnlagt i 1443. Den vakre bygningen er kjent for sin gotiske stil og glaserte burgunderfliser i et fargerikt, geometrisk mønster på taket. Hospices de Beaune fungerte som sykehus frem til 1971, men er nå museum. Det er her den berømte auksjonen for burgundvin arrangeres hvert år. Vi besøker museet og inviteres på vinsmaking, før vi kjører tilbake til skipet.

    Etter lunsj legger skipet ut på siste etappe av cruiset. Vi seiler tilbake mot Lyon og hygger oss om bord mens vi fordøyer alle inntrykkene fra turen. I kveld er det festaften om bord.

    Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune
  • Dag 5, lørdag 23. november: Lyon – Oslo

    Etter en god frokost tar vi farvel med skipet, kjører til flyplassen og flyr tilbake til Oslo. Mellomlanding og flybytte underveis.

  • Viktig informasjon

    Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Rederiet forbeholder seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program ved behov. Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede.
    Det kan bli endringer i flyreisen. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene som sendes ut cirka tre uker før avreise.

Lugarer

Lugarer

Alle lugarene på MS Van Gogh er utvendige og har bad med dusj, TV, minisafe og aircondition. Det er to enkeltsenger som er satt sammen til en dobbeltseng. Lugarene på øvre dekk har fransk balkong (vindu med skyvedør), mens lugarene på hoveddekk har store vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene er på cirka 16 m².

  • Hoveddekk
  • Øvre dekk

Prisinfo


Prisene er basert på valutakurs pr. januar 2024

Alt dette er inkludert

  • Fly Oslo–Lyon t/r
  • Flyskatter
  • Transport flyplass–skip t/r  
  • Fire netters cruise i utvendig lugar
  • Havneavgifter 
  • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag 
  • Drikkevarer om bord: vin, øl, mineralvann, drinker, kaffe og te (ikke champagne og vin fra vinlisten) 
  • Utflukter iht. program
  • Audio hodetelefoner på utfluktene
  • Vinekspert/reiseleder fra Elite Travel

 

Prisen inkluderer ikke

  • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene 
  • Reise- og avbestillingsforsikring


Tips 
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka åtte euro pr. person pr. dag til besetningen om bord (cirka 32 euro) og cirka én euro til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Grensen 15
0159 Oslo