Etter en tidlig frokost kjører vi en halvtimes tid gjennom et betagende landskap med bølgende vinmarker til Hautvillers, av mange ansett som den vakreste landsbyen i Champagne. Hautvillers er champagnes spirituelle hjem og kalles gjerne champagnes vugge.
I 1668 kom den unge munken Dom Pierre Pérignon til benediktinerklosteret i Hautvillers. Her jobbet han som kjellermester, med ansvar for produksjon av klosterets vin. Dom Pérignon har siden fått æren for sitt bidrag til utviklingen av champagne, men det var ikke før Ludvig XV i 1728 ga tillatelse til å selge vin i flasker at champagne ble en egen, ettertraktet drikkevare. Allerede året etter etablerte Nicolas Ruinart sitt champagnehus. Før vi forlater Hautvillers, ser vi gravstedene til både Dom Pérignon og Dom Ruinart.
Vi kjører så mot den lille landsbyen Bouzy, som ligger en halvtimes kjøretur sør for Reims. I dette området dyrkes primært den blå Pinot Noir-druen. Her skal vi besøke Champagne André Clouet, etablert i 1741 og dermed et av de eldste vinhusene i Champagne. Clouet har åtte hektar Grand Cru vinmarker og produserer rundt to hundre tusen flasker årlig. Vår vert, Jean-Francois Clouet som gjerne bare kalles JFC, bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Clouet-familien drev det offisielle trykkeriet for Ludvig XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet har en hel serie med ulike champagner, tolv av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Den mest berømte, Cuvée 1911, pakkes i halm slik man gjorde det i gamle dager. Dette er en nydelig champagne laget av hundre prosent Pinot Noir-druer fra Clouets aller beste vinmarker. JFC er en meget artig fyr å høre på, og han har mye kunnskap og en stor porsjon humor. Det kommer også godt med i hans andre jobb, som er borgermester i Bouzy! JFC tar oss med på en omvisning i vinhuset og vinmarkene, før besøket avsluttes med smaksprøver.
Deretter skal vi besøke Épernay, hovedstaden i vindistriktet Champagne og hjemstedet til flere av de mest kjente champagneprodusentene. Vi rusler en tur i byen, og det blir tid til både å spise lunsj og litt shopping på egen hånd. I Épernay ligger Avenue de Champagne, som Winston Churchill kalte “The most drinkable address in the World”. Dette er en herlig aveny å promenere langs, forbi kjente, samt noen ikke fullt så kjente, champagnehus. Foran inngangen til Moët & Chandon ser vi statuen av Dom Perignon. I butikken til turistkontoret på Avenue de Champagne kan du finne både fine og morsomme suvenirer du kan ta med hjem. Alternativt kan du bruke formiddagen til å besøke enda flere champagnehus på egen hånd.
Om ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet i Reims. Det er ikke felles middag i kveld, men reiselederen hjelper gjerne til med å finne en passende restaurant. Reims har mange trivelige restauranter og brasserier å velge mellom.
Inkluderte måltider: Frokost