Er du morgenfugl kan du bli med Annika til det store innendørs matmarkedet Halles du Boulingrin. Markedet åpner klokken syv, og vi tar en titt rundt og kanskje lar oss friste av lokale spesialiteter, før vi returnerer til hotellet.
I dag skal vi bli bedre kjent med Reims. Byen er ikke større enn at det går greit å spasere mellom stedene vi skal besøke. Under St. Nicaise-høyden i hjertet av Reims, har de gamle romerske kalkbruddene i flere hundre år blitt brukt til lagring av champagne. De kjølige kalkkjellerne, som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2015, strekker seg flere kilometer under byen. I våre dager er det til sammen seks champagnehus som lagrer sin champagne her: Ruinart, Pommery, Charles Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot og den kanskje litt mindre kjente, G.H. Martel.
Vi begynner med å besøke eventyrslottet og de fantastiske kjellerne hos Champagne Pommery. Det var den driftige enken Louise Pommery som bygget disse vakre nygotiske bygningene i elisabethansk stil i 1868. Ett hundre og seksten bratte trappetrinn tar oss ned i den atten kilometer lange gallo-romanske kjelleren. Her er forøvrig en av lagringskjellerne oppkalt etter Oslo. Etter omvisning i kjellerne tar vi turen ut til Pommerys egen vinmark, Les Clos Pompadour. Druene herfra er meget eksklusive og blir kun produsert i magnum-flasker. Etter omvisningen i kjelleren og vinmarken, nyter vi en nydelig tre-retters lunsj i husets restaurant, akkompagnert av ett glass champagne til hver rett.
Om ettermiddagen skal vi besøke Champagne Abelé på Rue de Sillery i Reims. Champagnehuset er et av de eldste i området og ble etablert så tidlig som i 1757. Kjellermester i dag er Etienne Eteneau, en lokal mann med et sterkt ønske om å lage den absolutt beste champagnen! Etienne prøver, ved hjelp av sin lange erfaring og kjære barndomsminner, å bygge en bro mellom før og nå – og inn i fremtiden. Vi får omvisning i vinkjelleren til Champagne Abelé og får smake tre champagner. Abelé har for øvrig elleve ulike champagner tilgjengelig på Vinmonopolet. Deres friske toppcuvée heter «Le Sourire de Reims» (Smilet til Reims), oppkalt etter en av steinskulpturene på fasaden til katedralen i Reims. Skulpturen forestiller en engel og kalles også «L’Ange au Sourir» (Den smilende engel). Reims og katedralen ble sterkt skadet under første verdenskrig. Blant annet mistet engleskulpturen sitt hode. Henri Abelé finansierte renoveringen av skulpturen, som i Reims blir sett på som et symbol for en bedre fremtid.
Dagens rundtur avsluttes med et besøk i den gotiske katedralen Notre-Dame de Reims. Det praktfulle byggverket, som ble påbegynt i 1211, var fransk kroningskirke frem til 1825. Katedralen er en av Frankrikes største, men også kjent for sine glassmalerier av Marc Chagall. Både katedralen og nabobygget Palais du Tau, opprinnelig boligen til erkebiskopen, står trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste.
Middag på egen hånd – for de som orker mer mat og champagne! Det er også veldig trivelig å sitte på en fortauskafé og bare nippe til et glass med bobler og se på livet i gågatene.
Inkluderte måltider: Frokost, lunsj