Skip to main content

Møt høsten i Champagne

Notre Dame-katedralen i Reims
Matmarkedet Halles du Boulingrin
Fristelser på matmarkedet
ChampagnekjellerChampagnekjeller
ChampagnekjellerChampagnekjeller
Palais du Tau og katedralen i Reims
Grønne vinmarkerVinmarker
Champagnekjeller på TaittingerChampagne Taittinger
Champagnekjeller på TaittingerChampagne Taittinger
Champagnekjeller på TaittingerChampagne Taittinger
SlottChateau de la Marquetterie
VinmarkerHautvilliers
VintønneHautvilliers
Skilt Rue de L'Abbaye i HautvilliersHautvilliers
HautvilliersHautvilliers
Champagne André ClouetChampagne André Clouet
ChampagneflaskerChampagne André Clouet
Vinmark i EpernayEpernay
Mann bærer champagneflaskeAvenue de Champagne
VinmarkVinmark


Fra Napoleon til russiske tsarer, Hollywood stjerner og andre kjendiser – champagne har alltid vært forbundet med luksus og glamour. Bli med oss på en innholdsrik langhelg hvor vi skal utforske champagnens verden. Vår base er hyggelige Hotel de la Paix i sentrum av Reims. I løpet av fire dager besøker vi hele seks champagnehus, og det blir boblende stemning fra morgen til kveld. Med på reisen er vår kunnskapsrike og sprudlende vinekspert, Annika Groven.

Alt dette får du oppleve

  • Reims – den største byen i det historiske provinsen Champagne
  • Den praktfulle gotiske katedralen i Reims
  • Vinsmaking på seks velrennomerte champagnehus
  • Slottschampagne-middag på Château de la Marquetterie
  • Lunsj på champagnehuset Ayala
  • Avenue de Champagne i Épernay


>> Les Cathrine fra Elite Travel sin reiseblogg om Champagne-turen i 2024 her

Fritekstsøk

Dagsprogram

  • Dag 1, fredag 19.september: Oslo – Paris - Reims

    Du møter Elite Travels reiseleder, Annika Groven, på Oslo lufthavn. Sammen flyr vi direkte til Paris. Fra Charles de Gaulle-flyplassen går ferden videre med buss til Reims, som med sine knappe to hundretusen innbyggere er den største byen i den historiske provinsen Champagne. Kjøretiden er 1,5–2 timer.

    Før vi kommer til Reims skal vi besøke det ærverdige champagnehuset Nicolas Feuillatte i Chouilly, rett ved Épernay, for en privat omvisning og vinsmaking. Nicolas Feuillatte Champagne er den mest solgte champagnen i Frankrike, og den tredje største champagnen i verden. Over 5000 vinbønder er tilknyttet champagnehuset, det vil si at 1 av 3 av alle vindyrkere i Champagne! Vinhuset har det største utvalget av ulike typer Champagne. Varemerket ble etablert i 1976 av Nicolas Feuillatte som ønsket å tilby sine amerikanske venner en fabelaktig champagne. Blant hans første kunder var Kennedy familien og Aristote Onassis.

    Etter omvisning og vinsmaking hos Nicolas Feuillatte, kjører vi til Reims og Hotel de La Paix i sentrum av byen. Her skal vi bo under hele oppholdet. Om kvelden er det velkomstmiddag på Brassierie Du Boulingrin.

    Inkluderte måltider: Middag

    Baren på Hotel de la Paix
  • Dag 2, lørdag 20. september: Reims

    Er du morgenfugl kan du bli med Annika til det store innendørs matmarkedet Halles du Boulingrin. Markedet åpner klokken syv, og vi tar en titt rundt og kanskje lar oss friste av lokale spesialiteter, før vi returnerer til hotellet.

    I dag skal vi bli bedre kjent med Reims. Byen er ikke større enn at det går greit å spasere mellom stedene vi skal besøke. Under St. Nicaise-høyden i hjertet av Reims, har de gamle romerske kalkbruddene i flere hundre år blitt brukt til lagring av champagne. De kjølige kalkkjellerne, som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2015, strekker seg flere kilometer under byen. I våre dager er det til sammen seks store champagnehus som lagrer sin champagne her: Ruinart, Pommery, Charles Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot og den kanskje litt mindre kjente, G.H. Martel. Det blir et besøk i den gotiske katedralen Notre-Dame de Reims. Det praktfulle byggverket, som ble påbegynt i 1211, var fransk kroningskirke frem til 1825. Katedralen er en av Frankrikes største, men også kjent for sine glassmalerier av Marc Chagall. Både katedralen og nabobygget Palais du Tau, opprinnelig boligen til erkebiskopen, står trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste.

    Vi skal besøke et av de mindre champagnehusene i gåavstand fra hotellet, Champagne Charles de Cazanove. Champagnehuset ble grunnlagt i 1811, men har røtter tilbake til 1500-tallet. På tidlig 1900-tall var Champagne Charles de Cazanove en personlig favoritt hos den engelske monarken Edward VII, han fikk til og med spesiallagd en label for seg selv. I 2004 overtok Rapeneau familien champagnehuset, og de nye eierne satset stort på det internasjonale markedet. Godt over halvparten av flaskene som blir produsert i dag eksporteres utenlands. Lunsj på egen hånd i Reims. Reiseleder har gode tips på lunsjsteder. Det er veldig trivelig å sitte på en fortauskafé og bare nippe til et glass med bobler og se på livet i gågatene.

    Om ettermiddagen skal vi besøke Champagne Taittinger i Reims. Det ligger på toppen av de fantastiske gamle romerske kjellerne som Taittinger er et av kun 6 hus som har. Det blir kjellertur på det nyrenoverte besøkssenteret til Champagne Taittinger i Reims. Champagnehuset ble etablert i 1734 av Jaques Fourneaux. Han jobbet tett med de nærliggende klostrene som hadde tilgang til de beste vinmarkene. I 1932 kjøpte Pierre Taittinger herskapshuset Chateau de la Marquetterie og tilhørende vinmarker fra Fourneaux. Disse vinmarkene hadde produsert Chardonnay og Pinot Noir siden 1700-tallet, blant annet av munken Jean Oudart, en av grunnleggerne for champagne! De mest kjente champagnene til Taittinger er Comtes de Champagne (100% Chardonnay) og Comtes de Champagne Rose (70% Chardonnay og 30% Pinot Noir). Vi avslutter kvelden med Champagnemiddag på Chateau de la Marquetterie. Det blir buss t/r slottet.

    Inkluderte måltider: Frokost og Middag

    SlottChateau de la Marquetterie
  • Dag 3, søndag 21. september: Hautvillers, Bouzy og Épernay

    Etter en tidlig frokost kjører vi en halvtimes tid gjennom et betagende landskap med bølgende vinmarker til Hautvillers, av mange ansett som den vakreste landsbyen i Champagne. Hautvillers er champagnes spirituelle hjem og kalles gjerne champagnes vugge.

    I 1668 kom den unge munken Dom Pierre Pérignon til benediktinerklosteret i Hautvillers. Her jobbet han som kjellermester, med ansvar for produksjon av klosterets vin. Dom Pérignon har siden fått æren for sitt bidrag til utviklingen av champagne, men det var ikke før Ludvig XV i 1728 ga tillatelse til å selge vin i flasker at champagne ble en egen, ettertraktet drikkevare. Allerede året etter etablerte Nicolas Ruinart sitt champagnehus. Før vi forlater Hautvillers, ser vi gravstedene til både Dom Pérignon og Dom Ruinart.

    Vi kjører så mot den lille landsbyen Bouzy, som ligger en halvtimes kjøretur sør for Reims. I dette området dyrkes primært den blå Pinot Noir-druen. Her skal vi besøke Champagne André Clouet, etablert i 1741 og dermed et av de eldste vinhusene i Champagne. Clouet har åtte hektar Grand Cru vinmarker og produserer rundt to hundre tusen flasker årlig. Vår vert, Jean-Francois Clouet som gjerne bare kalles JFC, bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Clouet-familien drev det offisielle trykkeriet for Ludvig XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet har en hel serie med ulike champagner, tolv av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Den mest berømte, Cuvée 1911, pakkes i halm slik man gjorde det i gamle dager. Dette er en nydelig champagne laget av hundre prosent Pinot Noir-druer fra Clouets aller beste vinmarker. JFC er en meget artig fyr å høre på, og han har mye kunnskap og en stor porsjon humor. Det kommer også godt med i hans andre jobb, som er borgermester i Bouzy! JFC tar oss med på en omvisning i vinhuset og vinmarkene, før besøket avsluttes med smaksprøver.

    Deretter skal vi besøke Épernay, hovedstaden i vindistriktet Champagne og hjemstedet til flere av de mest kjente champagneprodusentene. Vi rusler en tur i byen, og det blir tid til både å spise lunsj og litt shopping på egen hånd. I Épernay ligger Avenue de Champagne, som Winston Churchill kalte “The most drinkable address in the World”. Dette er en herlig aveny å promenere langs, forbi kjente, samt noen ikke fullt så kjente, champagnehus. Foran inngangen til Moët & Chandon ser vi statuen av Dom Perignon. I butikken til turistkontoret på Avenue de Champagne kan du finne både fine og morsomme suvenirer du kan ta med hjem. Alternativt kan du bruke formiddagen til å besøke enda flere champagnehus på egen hånd.

    Om ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet i Reims. Det er ikke felles middag i kveld, men reiselederen hjelper gjerne til med å finne en passende restaurant. Reims har mange trivelige restauranter og brasserier å velge mellom.

    Inkluderte måltider: Frokost

    Gate og blomster i EpernayEpernay
  • Dag 4, mandag 22. september: Bollinger, Ayala og hjemreise

    Etter en tidlig frokost sjekker vi ut av hotellet og setter bagasjen i bussen. Fra Reims kjører vi en halvtimes tid gjennom et betagende landskap med bølgende vinmarker til Aÿ-Champagne, hjemstedet til det luksuriøse champagnehuset Bollinger. Her blir det en rundtur på champagnehuset med prøvesmaking. Bollinger ble etablert i 1829 av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin and Jaques Bollinger. Villermont familien hadde produsert vin gjennom hele 1700-tallet, men det ble tidlig bestemt at det var Renaudin Bollinger merkevaren skulle hete. Faktisk var det ikke før på 1960 tallet at navnet Renaudin ble fjernet, og Bollinger slik vi kjenner det i dag ble etablert. Bollinger har hatt en fremtredende tilstedeværelse i flere James Bond filmer, først i Live and Let Die og senest i Casino Royale og Skyfall. I tillegg er den favoritten i den britiske komiserien ‘Absolutely Fabulous’ med Jennifer Saunders og Joanna Lumley.

    Ferden går så videre til neste stopp. I 2005 kjøpte Bollinger det mindre, men dog velrenommerte, champagnehuset Ayala. Kanskje en overraskelse siden stilen på disse champagne er veldig ulike, mange har kalt det «marriage of the opposites». Dette var et ledd i Bollinger sin strategi om å omfavne markedet bredere. Bollinger med sin klare Pinot Noir profil i nøytrale eiketønner, Ayala med sin forkjærlighet for Chardonnay i rustfri ståltønner. Det er også det gamle og etablerte hos Bollinger opp mot det nye og dynamiske hos Ayala. Vi får en rundtur og prøvesmaking på Ayala, og vi avslutter årets program med lunchbuffe på champagnehuset (ikke drikke inkludert).

    Det blir tid til å oppleve den lille byen Aÿ-Champagne etter lunsjen. Flere prestisjefylte champagnehus har tilhold her, og det finnes fine delikatessebutikker og bakerier. Gode og mette, både på både mat og innrykk, kjører vi om ettermiddagen videre til Charles de Gaulle-flyplassen, hvor vi skal rekke flyet tilbake til Oslo om kvelden.

    Inkluderte måltider: Frokost og Lunsj

    Bollinger-vinmarkBollinger
  • Viktig informasjon

    Elite Travel tar forbehold for endringer i programmet. Det kan bli endringer i både rekkefølge og champagnehus. Dette er en reise med begrenset antall plasser da mange champagnehus ikke tar imot store grupper.

Priser

Pris  
Pr. person i delt dobbeltrom (Privilege double/twin)    18 990
Enkeltrom (Tradition Single)    20 990

 

Alt dette er inkludert

  • Fly Oslo–Paris t/r med Norwegian
  • Flyskatter
  • Transport flyplass–hotell t/r
  • Tre netter på Hotel de la Paix i Reims med frokost
  • Middag på Brasserie Du Boulingrini i Reims på dag 1
  • Champagnemiddag på dag 2
  • Lunsj på dag 4
  • Omvisning og vinsmaking på seks champagnehus
  • Utflukter, aktiviteter og transport iht. program
  • Tips til bussjåføren
  • Vinekspert Annika Groven er reiseleder på turen

 

Prisen inkluderer ikke

  • Turistskatt EUR 2,25 pr. person pr. natt (betales direkte på hotellet)
  • Måltider utover de som er nevnt over
  • Drikkevarer til inkluderte måltider
  • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Hotel de la Paix
Vi skal bo tre netter på Hotel de la Paix som ligger i sentrum av Reims, med gangavstand til den historiske bykjernen. Se bilder av hotellet her.

Reiseleder

Annika Groven

Annika er født i vakre Skåne og studerte til lærer ved Lunds Universitet, men nysgjerrigheten gjorde at hun dro til sjøs isteden. Hun arbeidet i mange år på cruiseskip, seilte jorden rundt og fikk også oppleve Antarktis som purser på et ekspedisjonsskip.

Annikas største interesser er reiser, mat og drikke. Hun ble født inn i reiselivsbransjen og vin-interessen ble vekket allerede i tenårene da hun var med sin far på busstur i Mosel og Rheingau i Tyskland og plukket druer for første gang. Siden har hun gått hotellfagskole i Sveits og drevet restaurant sammen med sin mann. De siste 25 årene har hun arbeidet med vinimport, og hun har besøkt de fleste av verdens vinproduserende land. Annika har sin vinutdannelse fra Gastronomisk Institutt og innehar Advanced Certificate fra WSET (The Wine & Spirit Educational Trust). Hun har en spesiell pasjon for champagne og startet i 2005 CCC; Christiania Champagne Club, som er en av Norges største vinklubber. Hun er også medlem av Commanderie de Bordeaux à Oslo. Annika har vært reiseleder på en rekke reiser med mat og vin som tema, og elsker å dele sine kunnskaper med våre gjester.

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

September 2025

19.09OsloMøt høsten i Champagne med Annika Groven
Reiseledere: Annika Groven
3Fullt18 990,-Fullt
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Grensen 15
0159 Oslo