Reisetips: Sykkelcruise
Bli med på et sykkelcruise da vel...
Ja, du leste riktig! Et sykkelcruise er en super kombinasjon av elvecruise og sykkelturer. Mens vi sykler på flotte sykkelstier langs elven, seiler skipet videre til neste havn hvor vi så går om bord igjen etter endt sykkeltur. En herlig avstressende aktivitetsferie hvor vi stadig opplever nye steder! Og tenk, vi slipper å pakke kofferten for hver gang vi forflytter oss – kofferten kommer seilende etter oss.
Tekst og foto: Tone Ødegård, reiseleder for Elite Travel
Reiseleder Tone Ødegård
Så langt har jeg vært så heldig å få være reiseleder på sykkelcruise langs tre forskjellige elver, Rhinen, Mosel og Donau. Jeg må ærlig innrømme at sykkelcruise har blitt min favoritt blant elvecruisene. Jeg elsker å være i aktivitet samtidig som jeg elsker å oppleve nye steder og treffe nye mennesker.
På dagtid sykler vi på fine sykkelveier langs elven. Om kvelden nyter vi god mat og hyggelig selskap om bord.
Nå tenker du kanskje at det er vel forskjell på hvilken elv du sykler langs, og svaret er ja, men mye er likevel likt på denne typen cruise:
- Båten vi bor på tar gjerne 100 – 150 gjester.
- Alle gjestene er der for å sykle.
- Det står greie sykler klare til oss når vi kommer om bord. Størrelsen er tilpasset etter høyde vi har oppgitt ved bestilling av turen.
- De aller fleste sykkelstiene er bilfrie, og sykkeletappene er relativt flate. Ingen behøver å grue seg til lange og krevende bakker.
- Etter hvert er det mange som ønsker å sykle på el-sykkel. Disse må i så fall bestilles på forhånd og koster litt ekstra.
- Vi får utlevert sykkelvesker til å ha på syklene, lappesaker og hefter med kart og beskrivelse av dagsturene. I tillegg blir hver etappe gjennomgått enten kvelden før eller samme morgen som vi skal legge ut på en ny etappe. På flere av etappene er det spesielle severdigheter.
- Hver morgen smører vi matpakke, får utdelt vannflaske og gjerne en sjokolade og frukt som vi tar med oss så vi kan ha lunsj underveis. Noen ganger stopper vi på kafeer eller «Bierstuber» langs sykkelruta. Frokost og deilige middager spiser vi om bord.
Til venstre – Asiatisk aften om bord. Til høyre – Kveldstemning på Donau.
Hvilken elv skal du så velge å sykle langs?
Start med tur langs en av elvene, samme hvilken, og fortsett deretter med de to andre elvene påfølgende år. Sagt med andre ord: Det er hyggelig å sykle både langs Rhinen, Mosel og Donau.
Rhinen og Mosel
Sykkelturene langs disse to elvene har mye til felles. Med ett lite unntak er alle sykkeletappene i Tyskland. På begge turene er vi innom vindistrikter. På Rhinen sykkelcruiset er vi innom større byer enn vi er langs Mosel. Det er korte seileetapper for båten, så seilingen er nesten kun mens vi er ute og sykler. Det betyr at vi kan bruke så lang tid vi vil på sykkeletappene, og båten ligger stille på natten.
På Mosel og Rhinen seiler vi med MS Olympia. Syklene står klare for dagens sykkeletappe.
Til venstre – Sykkelcruisene i Moseldalen starter i Saarburg, som ligger ved sideelven Saar. Saarburg er best kjent for fossefallet i sentrum av byen. Til høyre – Etter at vi har syklet til Mosel, tar vi en liten snarvisitt til Wasserbillig i Luxembourg.
Trier var en av Vest-romerrikets viktigste byer, og er full av historiske bygninger. I midten - reiseleder Tone foran Porta Nigra, et av minnesmerkene fra Romertiden. I Trier tilbys det en byvandring med lokalguide (bildet til høyre).
Langs Mosel er det vinmarker så langt øyet kan se. Til venstre – soluret ved Zeltinger. Til Høyre – Moseldalens vakreste borg, Burg Eltz, som er vel verdt å ta en liten omvei for å besøke.
En annen postkortvakker by er Beilstein. En spasertur fra Beilstein og opp til ruinene av Burg Metternich, anbefales som en avveksling til sykkelturene. Utsikten fra borgen, over byen og elven, er spektakulær. Og vel ned igjen kan man unne seg en pause på en av de små kafeene på torget og smake på den lokale vinproduksjonen.
Vi smører matpakke på skipet om morgenen. Noen dager finner vi et hyggelig sted vi kan stoppe for å spise den, mens andre dager frister det mer å spise lunsj på en idyllisk restaurant omgitt av vinranker.
Etter endt sykkeltur til Cochem, kan man spasere opp til Reichburg-slottet. Til høyre – en kort oppsummering av Cochems historie på en husfasade i byen.
Langs Rhinen er landskapet noen steder flatere enn langs Mosel – og elven er mye bredere. Enkelte steder må vi ta små lokalferger over elven.
Til venstre – Det er mange muligheter til å ta avstikkere på småveier gjennom vinmarkene. Til høyre – I Rüdesheim kan man ta svevebanen fra sentrum av byen og over vinmarkene opp til utkikkspunktet Niederwald denkmal.
Til venstre – skipet ved kai i Rüdesheim. I midten – Her skal vi smake på Rüdesheimer kaffe.
Til høyre – I Eltville tar vi en pause fra syklingen for å besøke byens berømte rosehage.
Donau
Dette sykkelcruiset bringer oss innom flere land og flotte storbyer samtidig som sykkeletappene stort sett går i landlige områder. Båten seiler de fleste ettermiddager så snart vi har kommet om bord etter dagens sykkeltur. Båten seiler også om natten da det er lange strekninger som skal tilbakelegges. Langs elven er det mye natur, ikke så mange småbyer som langs de to ovennevnte elvene, men det er spennende å oppleve forskjellige lands kultur, og det er spennene å sitte på dekk på varme, myke kvelder når båten seiler.
"An der schönen blauen Donau" – men elven er jo ikke helt blå...
Sykkelveiene langs Donau er godt skiltet.
Frodig landskap langs Donau frister til korte pustepauser for å nyte utsikten.
Også på Donau må vi enkelte steder ta småferger over elven. Noen ferger kan, i tillegg til trygg transport fra den ene elvebredden til den andre, lokke med full skjenkebevilling på overfarten.
Jeg håper veldig mange blir med på disse fantastiske sykkelcruisene hvor det er så lett å bli kjent med nye venner i løpet av de opplevelsesrike sykkelturene. Sykkelturene passer for alle voksne som liker å sykle, og du kan velge om du vil sykle i en gruppe sammen med reiselederen eller om du vil sykle sammen med noen få venner.